Teljeskörű kivitelezés 

A teljeskörű kivitelezés egy komplex szolgáltatás az építkezési munkálatok világában. Már egy felújítás során is rengeteg típusú feladattal találkozhatunk, ha pedig építkezésről van szó, még több a tennivaló, ráadásul rengeteg szakember munkájának összehangolását kell megvalósítani. A kulcsra kész ingatlan elkészüléséig számos folyamatot kell koordinálni, kézben tartani, miközben rengeteg nem várt probléma is adódhat, amelyre megfelelő módon reagálni kell – a teljeskörű kivitelezés ezeknek a feladatoknak a terhét veszi le a megrendelő válláról. 

Milyen feladatok adódhatnak egy építkezés során? 

Gondoskodni kell:

  • a különféle hatósági engedélyek megszerzéséről, 
  • el kell végezni a tereprendezést, 
  • be kell szerezni a sokféle építőanyagot, 
  • és persze végre kell hajtani az építési munkálatokat. 

Az építési munkálatok közé tartozik többek között a kőművesmunka, a burkolás, az ácsmunka, a villanyszerelés, a tetőfedés, az épületgépészet, a festés, a víz- és gázszerelés és a festés is. 

Miért érdemes fővállalkozót, avagy „generálost” megbízni? 

Fontos, hogy a különféle munkafolyamatok logikus sorrendben kövessék egymást, és a szakemberek munkája össze legyen hangolva. Ez akkor is hatalmas feladat, és akkor is kitesz minimum egy teljes munkaidőt, ha valaki otthonosan mozog az építőiparban. Kellő tapasztalatok, tudás és rálátás hiányában azonban könnyen káosz alakulhat ki az építkezésen. Ha a generálkivitelezés mellett döntünk, szakember veszi le a vállunkról a koordinálás, szervezés, egyeztetés, kapcsolattartás, megrendelés feladatainak terhét, megkímélve minket az ezekkel járó stressztől is. Ráadásul észreveszi az esetlegesen felvetődő hibákat, melyeknek a kijavításáról is gondoskodik. Ki tudja választani az árban és minőségben kedvező alapanyagokat, be tudja tartatni az alvállalkozókkal a határidőket. A teljeskörű kivitelezésbe tehát minden olyan munkafolyamat beletartozik, amely egy építkezés során előfordulhat. A kivitelezést ilyen esetben a fővállalkozó – vagy generálkivitelező – vezeti, ő tartja a kapcsolatot az alvállalkozókkal, figyel a minőségre, megtervezi a munkafolyamatok sorrendjét, és ügyel arra, hogy minden időben elkészüljön. Ezen kívül elintéz minden engedélyt, kiválasztja és megrendeli a szükséges alapanyagokat, vagyis alfától ómegáig levezényli a teljes építkezést. 

A teljeskörű kivitelezés tényleg drága?

Sokan amiatt ódzkodnak a generálkivitelezéstől, mert ilyenkor plusz egy szakember munkadíja – konkrétan a fővállalkozóé – hozzáadódik az építkezés költségeihez, azonban, ha nem tudunk mi magunk akár heteken vagy hónapokon keresztül teljes munkaidőben tervezni, szervezni, egyeztetni, felügyelni stb., vagy nincs meg a megfelelő hozzáértésünk a hibák beazonosításához és kijavíttatásához, a megfelelő ár-érték arányú építőanyagok kiválasztásához, akkor célszerű olyan építészirodát választani, amely vállalni tudja a kivitelezés teljeskörű lebonyolítását. Egy észre nem vett hiba, egy rossz minőségű alapanyag, vagy a munkafolyamatok nem logikus sorrendben és módon történő megvalósítása később jelentős plusz költségeket eredményezhet. Mivel mindez kiküszöbölhető a generálkivitelezéssel, ráadásul a megrendelő nem a saját idejét áldozza a koordinálási és szervezési feladatokra, végül megállapíthatjuk, hogy éppen az a költségkímélőbb megoldás, ha például egy építészirodát a kivitelezés teljeskörű lebonyolításával bízunk meg. 

Mi a megrendelő feladata? 

Aki ezt a megoldást választja, elegendő, ha a meglévő tervdokumentáció birtokában elmondja az elképzeléseit, igényeit irodánk munkatársának, majd innentől kezdve csak munkatársunkkal kell a kapcsolatot tartania, miközben az építkezés problémamentesen lezajlik, végül pedig a megbeszélt határidőre elkészül az ingatlan. 

Miért érdemes minket választani?

Számunkra minden esetben a megrendelő igényei a legfontosabbak. Az elégedettséget gyors és minőségi munkavégzéssel, szakmailag felkészült, profi csapattal és garanciavállalással biztosítjuk. Vegye fel velünk a kapcsolatot, mondja el igényeit, elképzeléseit, hogy a lehető legjobb színvonalon megvalósítsuk azokat!