Belsőépítészeti kivitelezés – mit érdemes tudni róla? 

A belsőépítészeti kivitelezés sokféle munkafolyamatot foglal magában – akár egy szerkezetkész ingatlan belső tereinek végső kialakításáról, akár egy meglévő épület felújításról, korszerűsítésről vagy átalakításáról van szó. A tervezés, a beltéri burkolatok elkészítése, a gipszkarton felrakása a falra vagy a mennyezetre, a különféle hangszigetelési technikák, a lépcsők és a korlátok, az ajtók és az ablakok, a festés, a vakolás, a fém- vagy az asztalosmunkák mind a belsőépítészeti kivitelezés területéhez tartoznak, és mindegyiknek nagy szerepe van abban, hogy a végeredmény egy kényelmesen, praktikusan és biztonságosan használható ingatlan legyen. Vagyis alkalmazkodjon a megrendelő igényeihez és elvárásaihoz – funkcionálisan és esztétikai szempontból is.

Az irodák, orvosi rendelők, intézmények, szalonok és magánlakások egyes helyiségeinek kialakítását vagy átalakítását a felhasználás céljához és az ügyfél elképzeléseihez igazítjuk.  Az ergonómiai, akusztikai, tűzvédelmi követelményeket szem előtt tartva végezzük el a belsőépítészeti kivitelezés feladatait.

Számtalanszor előfordul, hogy hozzájutunk kedvező áron egy ingatlanhoz, amelynek megfelelő az elhelyezkedése, infrastruktúra szempontjából is előnyös, optimális a nagysága, kiváló a falak állapota – csak éppen a helyiségek felosztása nem praktikus számunkra, vagy funkcionális szempontból nem felelnek meg bizonyos céljainknak. Ilyenkor érdemes belsőépítészhez fordulni, hiszen némi átalakítással vagy korszerűsítéssel számos tényezőn lehet változtatni. Ha az ingatlan egyéb adottságai megfelelőek, akkor például egy szolid, zuhanykabinos fürdőszoba átalakítható házi „wellness központtá” vagy éppen egy kapaszkodókkal felszerelt, idős és/vagy mozgássérült személyek számára is akadálymentesen használható, zuhanyfülkés helyiséggé. Esztétikai szempontból is komoly változásokat lehet elérni egy új burkolattal, egy gipszkarton mennyezettel vagy egy egyedi lépcső kialakításával.

Ahány tér, annyi funkció és elvárás

Alapvetően egy épület használhatósága a belső terek kialakításától függ. Vannak olyan helyiségek, amelyeknél kiemelten fontos a megfelelő hangszigetelés – hogy például a munkatársak vagy az ingatlan lakói ne zavarják egymást. Másutt arra kell nagy figyelmet fordítani, hogy a tér fizikailag akadálymentes legyen, vagy hogy speciális tevékenységekhez speciális fényviszonyok legyenek kialakítva.  Egy előadó- vagy egy kiállítóteremnek nem ugyanolyan követelményeknek kell megfelelniük – előbbinél központi szerepet kap a terem akusztikája, míg a másodiknál a természetes és mesterséges fények optimalizálása az egyik legfontosabb feladat. A létesítmények műszaki bővítése szintén a belsőépítészethez tartozó munka. Nem ugyanaz az elvárás az ingatlannal kapcsolatban, ha a cég irodaházat működtet benne, vagy ha nagy teljesítményű gépeket használ üzemi feladatokra. Az sem mindegy, ha egy munkahelynek ad otthont az épület, hogy hányan és milyen munkát látnak el a falai között, hiszen ez nagy mértékben meghatározhatja az egyes helyiségek kialakítását. A munkáltató felelősséggel tartozik azért, hogy munkavállalói számára megfelelő és biztonságosan használható munkakörnyezetet és -körülményeket biztosítson. A belsőépítészek ismerik és alkalmazzák azokat a szabványokat, amelyek elvárásokat fogalmaznak meg a tűz- és munkavédelmi szempontból megfelelő létesítményekkel szemben.

Komfort és esztétikum 

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kap a használhatóság és a funkció mellett az esztétikum kérdése. Környezetünk alapvetően meghatározza hangulatunkat, komfortérzetünket, emellett információt szolgáltat egyéniségünkről, stílusunkról is. A harmónia és az esztétikus környezet megteremtése ugyanolyan fontos egy fogászati rendelőben, egy ügyvédi irodában, egy szalonban vagy egy konferenciateremben, mint saját otthonunkban, ezért érdemes gondot fordítani a megfelelő alapanyagok, bútorok és kiegészítők alkalmazására, valamint a színek harmóniájára is. Ebből a szempontból sem hanyagolható el a fények szerepe, melyekkel amellett, hogy megfelelő látási viszonyokat teremthetünk, befolyásolni tudjuk egy helyiség hangulatát és stílusát is. A belsőépítész segíteni tud abban, hogy a terek belső kialakításával, az enteriőrrel az általunk kívánt képet alakítsuk ki vendégeinkben vagy ügyfeleinkben.